Son zamanlarda adını sık duyduğumuz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramı aslında Dünya genelinde uzun yıllardır hep konuşulan kadınların ve erkeklerin toplum içerisinde eşit haklara sahip olması durumudur. Bu blog yazımızda İş hayatındaToplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramını, uygulanabilirliğini ve topluma olan katkısını ele alacağız.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Nedir?
Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılımlarını sağlamayı amaçlayan bir kavramdır Bu kavram, cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmayı, kadınların ve erkeklerin eşit hak, imkan ve olanaklara sahip olmalarını hedeflemektedir.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bir insan hakkı olarak kabul edilmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların iş hayatında erkeklerle eşit şartlarda yer almasını, kadınların liderlik pozisyonlarına yükselmesini, cinsiyet rolleri ve kalıplarının sorgulanmasını, çalışanların cinsiyet ayrımcılığına karşı şikayetlerini rahatlıkla dile getirebilecekleri bir ortamın sağlanmasını, çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamalarına yardımcı olmayı, kadınların işe alımı, terfi ve eğitim fırsatlarına erişimini kolaylaştırmayı, çalışanların eşit ücret almasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Dünyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Dünya genelinde, kadınların eşit haklara sahip olma konusunda hala birçok zorlukla karşılaştığı görülüyor. Örneğin, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların ve kız çocuklarının yalnızca cinsiyetleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldığını belirtiyor. Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne göre, kadınlar temel insani gelişme boyutlarında erkeklerin elde ettiğinin yüzde 72’sini başarıyor. Bu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin hala yaygın olduğunu gösteriyor.
2023 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda 146 ülke arasında cinsiyet uçurumunu en yüksek oranda kapatan ülkeler arasında ilk sırada İzlanda ikinci sırada Norveç yer alırken Türkiye 129. Sırada yer alıyor. Bu da gidilecek çok yolumuzun olduğunu bize gösteriyor. Peki bunun için neler yapılabilir gelin hep beraber inceleyelim.
İş Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Nasıl Sağlanır?
İş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak için birçok adım atılabilir. İlk olarak, işverenlerin kadınların işe alımı, terfi ve eğitim fırsatlarına erişimini kolaylaştırmaları gerekmektedir. Ayrıca, işyerindeki cinsiyet ayrımcılığına karşı sıfır tolerans politikaları benimsemek, çalışanların eşit ücret almasını sağlamak, işyerindeki cinsiyet rolleri ve kalıplarını sorgulamak, çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamalarına yardımcı olmak, kadınların işyerindeki liderlik pozisyonlarına yükselmelerini teşvik etmek, cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak ve çalışanların cinsiyet ayrımcılığına karşı şikayetlerini rahatlıkla dile getirebilecekleri bir ortam sağlamak gibi adımlar atılabilir .
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Artırmak için Ne Yapılmalı?
Toplumsal cinsiyet eşitliği oranını iş hayatında artırmak için birçok adım atılabilir. İşverenler, kadınların işgücüne katılımını teşvik etmek için kadın dostu politikalar benimseyebilirler. Örneğin, esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma seçenekleri, kreş hizmetleri, anne izni, baba izni, evlat edinme izni, aile dostu tatil seçenekleri gibi politikalar, kadınların iş hayatına katılımını kolaylaştırabilir. Ayrıca, işverenler, kadınların iş hayatında yükselmesini teşvik etmek için kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla temsil edilmelerini sağlayabilirler.
Kadınların iş hayatında daha fazla yer alması için eğitim ve mentorluk programları da önemlidir. Bu programlar, kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir ve kadınların iş hayatında yükselmelerine destek olabilir
Ayrıca, iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak da önemlidir. İşverenler, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitimler düzenleyebilirler. Bu eğitimler, iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırabilir ve işverenlerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda daha duyarlı olmalarını sağlayabilir.