turkiyecumhuriyeti100yil

Kurumlarda İnovasyon Başarısızlığı ve Nedenleri

İnovasyon başarısızlığı boyuttan fark etmeksizin her şirket için oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Başarılı işletmeler için inovatif düşüncenin öneminin ortada olmasına rağmen birçok kurum kendisini başarısız inovasyon denemelerinden oluşan bir kısır döngü içerisinde bulmaktadır. Consult Saga olarak bu blog yazımızda şirketlerin hatalarından nasıl ders alabileceğini ve bunu bir sonraki inovatif projelerinin başarısını arttırmakta nasıl kullanabileceklerini tartışacağız. Ayrıca inovasyon başarısızlığının temel sebeplerini ve bu engellerin aşılması doğrultusunda uygulanabilecek stratejileri inceleyeceğiz. İyi okumalar!

İnovasyon Başarısızlığı Nedir?

İnovasyon başarısızlığı: bir kurumun yeni fikirleri, teknolojileri ve süreçleri hayata geçirememesi dolayısıyla bunlardan gelecek potansiyel faydaları ıskalaması anlamına gelir. Bu durum şirketin yenilikçi çabalarının başarısızlık ile sonuçlanması ile ortaya çıkmaktadır. Planlama eksikliği, kaynak yetersizliği, yanlış uygulama veya değişime karşı olan direnç gibi çeşitli faktörler inovasyon başarısızlığına yol açabilmektedir. Organizasyonun yeni teknolojilerden ya da piyasadaki fırsatlardan yararlanamadığında gelişimi ve rekabetçiliği sekteye uğrayabilmektedir. Bu sebeple yeniliğin önündeki engelleri kavrayabilmek, kurumların hatalarından öğreti devşirebilmeleri ve gelecek denemelerindeki başarı şansını arttırabilmeleri adına oldukça değerleridir.

İnovasyon Başarısızlığı Neden Ortaya Çıkar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi; inovasyon başarısızlığı birçok farklı nedene dayanabilir. Forbes’a göre inovatif projelerin başarısız olmasının bir numaralı nedeni net hedefler belirlenmemesi ve ilerlemeyi takip edecek performans analiz metriklerinin eksikliği olarak görünmektedir. Bir diğer yaygın neden ise organizasyon içindeki kaynak ve destek yetersizliği olarak öne çıkmakta. Gerekli finansal destek, uzmanlık ve altyapı olmadan yenilikçi fikirlerin filizlenmesi imkansıza yakın olacaktır. Ek olarak değişime karşı oluşan direnç de yeni fikirlerin uygulanmasının önüne koyulan taşlardan biridir. Özellikle hiyerarşisi katı bir organizasyon şemasına sahip kurumlar yeniliklere ayak uydurmakta zorlanmaktadır. Son olarak aşırı geleneksel bakış açıları da inovasyon başarısızlığına katkıda bulunabilir. Çünkü yeni fikirleri ve yaratıcılığı teşvik eden bir şirket kültürü olmayan organizasyonların inovatif projeler üretecek zihinler yetiştirmesi oldukça zordur.

Geçmiş Hatalardan Ders Almak

İnovasyon başarısızlıklarını incelerken işletmelerin ciddi yara alabilecekleri birçok örnek vaka ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin; yeni bir teknolojiye yüklü miktarda yatırım yapan bir şirket daha sonra bu teknolojinin aslında müşteri ihtiyaçları ile hiç uyuşmadığını fark eder. Başka bir vakada ise uygulayacağı yeni süreçler için çalışanlarına gerekli eğitimleri vermeyen bir kurum kafa karışıklığı, adaptasyon sorunları ve verimsizlik ile karşılaşır. Bu örnekler yenilikçi projelerin başarı olasılığını katlayacak Ar-Ge, ürün testleri ve operasyon planlaması gibi elementlerin öneminin altını çizmekte. Kurumlar geçmişte yapılan hatalardan dersler alarak benzerlerini yapmaktan kaçınabilirler. Ancak, her ne kadar geçmiş hatalardan ders almak önemli olsa da, geçerliliğini yitirmiş yaklaşımlara takılı kalmak ile arasındaki farkı unutmamak gerekir.

Kurum İçinde Yenilik ve Öğrenme Kültürünü Geliştirmek

Accenture tarafından gerçekleştirilen bir çalışmaya göre; kıdemli yöneticilerin neredeyse yarısı (%45) kurumların inovasyon alanında risk almasının önündeki ana engel olarak başarısızlık korkusunu işaret ediyor. Yani, eğer şirketinizde bir yenilik ve öğrenme kültürü geliştirmek istiyorsanız; yeni fikirleri motive edecek, onlara değer verecek bir çevre yaratmak zorundasınız. Böyle bir çalışma ortamını yakalamak için birlikte çalışmayı, açık iletişimi ve çalışanların fikirlerini çekinmeden paylaşabilecekleri bir atmosferi teşvik etmeniz gerekiyor. Ek olarak, çalışanlarınıza inovasyon için gerekli nitelikleri kazandıracak ya da geliştirecek eğitim imkanları sağlamanız gerçekten fark yaratacaktır. Unutmayın ki denemek, haliyle yanılmak ve risk almak bu sürecin en doğal parçasıdır.

Daha kapsamlı bilgi için İnovasyon ve Yenilikçi Düşünme başlıklı eğitimimizi inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Bunu Paylaşın!

Yeni Yayınları Kaçırmamak İçin Abone Olun!

Yeni yayın ve gelişmeleri e-posta adresinize almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Dilerseniz Linkedin üzerinden de  yayınlarımıza abone olabilirsiniz. Linkedin üzerinden abone olmak için hemen tıklayın »

Bunlar da İlginizi Çekebilir! - Tüm Blog Yazılarımız

Bunlar da İlginizi Çekebilir! - Tüm Podcast'lerimiz

Bunlar da İlginizi Çekebilir! - Tüm Video'larımız

Siz de daha iyisini istemez misiniz?

Hizmetlerimizle Tanışın

Hizmetlerimiz

Eğitimlerimiz

  • Finansal Okuryazarlık
  • Finansçı Olmayanlar için Finans
  • Para, Döviz & Sermaye Piyasaları
  • Makroekonomik Verilerin Yorumlanması
  • Ekonomik Krizlerin Nedenleri & Sonuçları
  • Ekonomi Yönetimi
  • İnsan Kaynaklarına Stratejik Yaklaşım
  • Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri
  • Performans Yönetimi & Sistemleri
  • Performans Değerlendirme Sistemleri
  • İş Analizi & İş Gücü Planlama
  • Ücret, Ödüllendirme & Yan Haklar
  • Yetenek ve Kariyer Yönetimi
  • Kurumsal Akademi Tasarımı
  • Kurum Kültürü Yönetimi
  • Mutluluk & Motivasyon Yönetimi
  • Sessiz İstifadan Kaçınma
  • Profesyonel Koçluk